Behandlingsmetoder

Behandlingen varierer mye, avhengig av smertens karakter, årsak og lokalisering. Behandlingen er basert på anerkjente behandlingsmetoder som:

Manipulasjon

Utføres på ledd med nedsatt bevegelighet, kalt låsninger. Alle ledd i kroppen kan låse seg.  Gjennom et spesifikt håndgrep, og en rask impuls tøyes leddkapsel og de små muskelen ut ,som igjen medfører en umiddelbar avspenning av leddkapsel og dyp muskulatur.

Mobilisering

Et alternativ til manipulasjon er mobilisering, som også er en måte og behandle ledd på. Mobilisering er en spesifikk og leddnær tøyning. Det benyttes liten kraft og langsomme bevegelser for å oppnå normal funksjon i leddet.

Massasje

Massasje benyttes for å myke opp muskler og bindevev, samt for å minske muskelspenning og øke blodsirkulasjonen. Gjennom massasje økes frisetting av ulike hormoner som oxytosin og endorfiner som hemmer stressnivået i kroppen og virker avslappende.

Triggerpunktsbehandling

Triggerpunktsbehandling benyttes for å redusere muskelspenninger og minske en viss type smerteutstråling. Pressur blir oftebenyttet som behandling på triggerpunkter. Den vanligste årsaken til hodepine er spenningshodepine som ofte er et resultat av aktive triggepunkter.

Muskeltøyning

Ved muskeltøyning benyttes blant annet teknikker som passiv og aktiv PNF (proproceptiv neuromuskulær facilitering) og INF (interoceptiv neuromuskulær facilitering). 

Elektroterapi

Elektroterapi som ultralyd, Scanlab, TNS og interferens kan også benyttes,

men som regel i kombinasjon med manuellbehandling, og da som før- eller etterbehandling for den manuelle behandlingen.

Rehabilitering og Trening

Ulike hjemmeøvelser og treningsprogram tilpasses hver enkelt pasient, og benyttes for å forebygge og rehabilitere. Grunnprinsippet er å skape en god balanse mellom styrke og bevegelighet.